Get Adobe Flash player

Hanggátló hőszigetelő üvegszerkezetekA járműforgalom növekedésének velejárója a fokozott zajterhelés. Ez az utóbbi három évtizedben a hatszorosára nőtt, így fokozottan előtérbe kerültek a jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező nyílászárók. Amíg a statikai illetve hőtechnikai értékek jól számíthatók, addig a hanggátlás területén lényegesen összetettebb feladat pontos értékeket származtatni. Döntő a jó szerkezetválasztás úgy a keret, mint az üveg viszonylatában.


TÍPUSAI

Aszimmetrikus üvegszerkezet felépítésénél két különböző vastagságú üvegtáblát használunk. Mivel a két tábla rezgésszáma eltérő, így jobb hanggátlás érhető el. Fontos, hogy ez a szerkezet csak úgy működik, ha a vastagabb üveg van a zajforrás felöl és a belső üveg lehetőleg 4mm-es.


Összehasonlító értékek:

Szerkezet: 6/16/4 Rw= 36 dB                         8/16/4 Rw= 37 dB


A távtartó szélességének a növelésével a közrezárt légpárna vagy egyéb gáz volumenét, ezen keresztül a rugalmasságát növeljük.

Szerkezet: 4/12/4 Rw= 30 dB                         4/20/4 Rw= 32 dB


A hangvédő fóliák (Silence – fóliák) használata a közelmúltban terjedt el, mivel felhasználásukkal a gyártási idő lerövidült, a termékek minősége azonos a későbbiek során a laminátumban nem jelentkezik színeltérés. Jelenleg a bevizsgálással rendelkező SC fóliával laminált üvegekből szinte valamennyi hanggátlási rendszer felépíthető.További előnyük, hogy ezek a termékek biztonsági besorolással is rendelkeznek.